Kan en punktering repareras?

Kan en punktering repareras

Om du har drabbats av punktering så hjälper First Stops specialister dig med att kontrollera däcket och reparera det på ett professionellt och säkert sätt.

Vad kan jag göra för att förhindra punktering?

Det stora flertalet punkteringar kan man inte förbereda sig mot, men med följande åtgärder kan du bidra till att minska risken för punktering:

  • Kontrollera regelbundet däckens mönsteryta för att se om glasbitar eller andra främmande föremål har trängt in i gummit.
  • Se till att däcken alltid har korrekt lufttryck, och glöm inte att dessutom kontrollera reservdäcket.

Hur vet jag om något är fel?

I händelse av långsamt luftläckage kan du upptäcka detta antingen visuellt (däcket har en lägre profil än bilens övriga däck) eller under körning (bilen beter sig annorlunda än normalt).

Om däcket snabbt töms på luft känner man direkt att man tappar kontroll över bilen. Försök att sakta ned samtidigt som du håller ratten i ett stadigt grepp. Stanna sedan bilen och byt däck omedelbart.

Om bilen är utrustad med ett däcktrycksövervakningssystem (TPMS) varnar systemet dig så snart lufttrycket faller i något av däcken.

Om bilen är utrustad med däck med nödkörningsegenskaper (RFT) kan du fortfarande ha kontroll över bilen även när det uppstår ett plötsligt tryckfall i något av däcken. Med RTF-däck kan du köra fordonet en viss sträcka med begränsad hastighet.

Vad ska jag göra om jag får punktering?

Om du har däck med nödkörningsegenskaper (RFT) så gör den förstärkta sidoväggen så att du kan fortsätta köra under cirka 80 km med en maxhastighet på 80 km/h.

Vi råder dig dock att även om du har däck med nödkörningsegenskaper så bör du vända dig till närmaste däckåterförsäljare (helst First Stop) och få däcket lagat eller utbytt.

Hur många gånger kan man laga ett däck?

Innan du låter laga ett däck bör du kontrollera i fordonets användarhandbok att det inte finns några restriktioner när det gäller sådana reparationer. Fordonstillverkaren kan ha utfärdat restriktioner när det gäller bruket av lagade däck på deras fordon.

Om ett däck kan lagas eller inte beror på punkteringens art och placering. Av säkerhetsskäl får bara punkteringar på däckets slityta lagas – aldrig punkteringar på sidoväggen.

Låt alltid däcken lagas av specialister. First Stop-specialisterna är riktiga proffs. Alla reparationer görs i enlighet med strikta säkerhetsriktlinjer.

Kan alla punkteringar lagas?

Nej, alla punkteringar kan inte lagas. Det är därför det är så viktigt att låta däcket kontrolleras av en specialist. Om punkteringen finns på mönsterytan brukar den oftast kunna lagas. Om punkteringen ligger på däckets skuldra eller sidovägg är däremot risken stor att däcket inte går att laga.

Om det är omöjligt att reparera det punkterade däcket ger First Stop-specialisten dig råd om vilken ny typ av däck du behöver.