Polera lyktor

Bilens strålkastare - en av bilens viktigaste funktioner

Rätt inställd och fungerande belysning är a och o för att inte äventyra säkerheten för dig och dina medtrafikanter längs vägarna. Tyvärr är en felaktig belysning en av de vanligaste anledningarna till att bilen inte går igenom kontrollbesiktningen.

Glödlampor till fordon har en kort livslängd och har man dessutom en felaktig ljusinställning kan man blända andra trafikanter. När du kör i skymning eller mörker kommer du att märka att något är fel med dina strålkastare genom att ljusbilden blir bred istället för lång. Du ser helt enkelt en mycket kortare sträcka än normalt. När man blir äldre försämras också den egna synen och problemet med bilens ljusbild kanske inte upptäcks förrän vid just en kontrollbesiktning.

Vad man kanske inte alltid tänker på är att glaset i bilens strålkastare blir repigt av stenskott, väder och vind och på så vis också påverkar strålkastarens ljusbild. Det är faktiskt mycket vanligare än vad man tror och kan inträffa redan efter fyra fem år och drabbar de flesta bilägare. Men problemet med en repig och matt strålkastare kan avhjälpas genom polering. Väljer man att polera lyktor blir resultatet som nytt igen.

 

Så här går det till att polera lyktor

På några av First Stops verkstäder erbjuder vi hjälp med att polera lyktor. Att polera lyktor innebär att man med hjälp av olika maskiner, slippapper och slippastor helt enkelt polerar bort repor som uppstått i glaset och därefter blir strålkastaren som ny igen. Att polera lyktor är mer kostnadseffektivt jämfört med att byta hela glaset. Resultatet blir ett lika hållbart glas som ett nytt.

Boka tid för att polera lyktor

Själva arbetet med att polera lyktor tar ungefär en timma per lykta.

Någon av våra specialister tar sig an din bil och arbetar metodiskt i fem till sju olika steg. Olika sorters slippapper - från grovt till fint - används i kombination med olika typer av slippasta. Slipning och polering utförs med hjälp av olika specialmaskiner i en kontrollerad miljö. Vi monterar aldrig av glaset utan strålkastaren sitter fast på bilen när arbetet utförs. Självklart täcker vi bilen runt arbetsområdet för att inte riskera att skada bilens lack.


Då ska man inte polera lyktor

Vi gör alltid en kontroll av dina strålkastare för att se om det är möjligt att polera lyktor. Har dina strålkastare fått in fukt eller om reporna är för djupa är det tyvärr inte möjligt att lösa problemet genom att polera lyktor. Tänk också på att vi kan polera lyktor maximalt två gånger efter detta behöver du tyvärr byta hela glaset. 

 

Tänk på!

En sak man ska försöka undvika är att skrapa bilens strålkastarglas på vintern. Plasten i glasen blir lätt repiga, men det är inte alltid man tänker på det när man försöker få bort snö, is och frost en vintermorgon.

Fem tips inför kontrollbesiktningen

  • Kontrollera att glödlamporna för hel- och halvljus fungerar

  • Kontrollera att positionsljusen fram och bakljusen fungerar och lyser tillräckligt starkt.

  • Kontrollera att alla blinkerslampor fungerar genom att trycka på bilens varningsblinkers.

  • Kontrollera att bromsljuset fungerar.

  • Kontrollera att bilens reflexer bak är oskadda

Besök din närmaste First Stop Shop för professionell rådgivning klicka på länken nedan:

Hitta din butik