Är du balanserad?

Information om ditt däck är balanserat?

Skakar det i ratten när du kör i en viss hastighet? Eller känns det i ryggen och sitsen? Lugn! Det är inte dig eller din kropp det är fel på. Mest troligt är att det är obalans i hjulen!
När däcken är helt nya balanseras de alltid i en balanseringsmaskin på däckverkstaden. Däck och fälg är en enhet som ska vara 100% runt och för att slippa eventuell obalans förses fälgen med små tyngder. Med tiden lossnar tyngderna (vid 95% av tillfällena lossnar de vid tvätt) och du känner av obalansen. Lågprofilsdäck har inte lika mycket gummi som ett tjockare däck och blir därför ännu känsligare. Obalans på framhjulen ger utslag i ratten och obalans på bakhjulen i ryggen eller i sitsen.
Om du dessutom har råkat köra på trottoarkanten kan det vara läge att ta en närmare titt på både fälg och däck. Moderna bilar har lättbyggd framvagn och det behövs inte mycket motstånd för att hjulvinklarna ska försämras. När du kör med fel hjulvinklar slits däcken fel och fortare, motståndet ökar och din bil drar mer bränsle. Ett välbalanserat däck går alltid längre!