Elektronisk diagnostik

Elektronisk diagnostik för din trygghet

Olika elektroniska system styr mängder av funktioner i din bil. Allt från krockkuddar, bränsleblandning till ABS-bromsar och antisladdsystem. Men hur vet man att man har något problem om bilens varningslampor inte har tänts och varför är det viktigt att veta innan de tänds?

Oftast har man ingen aning om att något är fel förrän bilens varningslampa tänds och då kan det många gånger sluta med mycket dyra reparationer. 

 

När First Stop utför en elektronisk diagnostik kontrollerar vi helt enkelt bilens elektroniska system så att du vet om det finns något allvarligt fel innan det är för sent. En elektronisk diagnostik kan nästan ses som en typ av hälsokontroll eftersom den ger dig viktig information om eventuella dolda fel i bilens elektronik. Om vi hittar något som inte fungerar som det ska, får vi fram felkoder från systemet och kan rätta till problemen i tid. Vi kan utföra elektronisk diagnostik på de flesta bilar från årsmodell 2002 och framåt.

 

Elektronisk diagnostik - så fungerar det

I moderna fordon finns många styrenheter som fungerar som en sorts minidatorer. Hur många de är på varje fordon varierar, men vissa modeller har över hundra enheter som kommunicerar inbördes men också för sig själva utan andra komponenter. Det ökade antalet elektroniska systemkomponenter och allt mer omfattande elektronisk utrustning kan göra det mer komplicerat att utföra fordonsreparationer. Det krävs betydligt mer än att byta en trasig lampa eller säkring för att serva ett komplicerat el-system!

När man utför en elektronisk diagnostik kan man i detalj analysera vad de specifika felkoderna innebär och på så vis avhjälpa felet. Våra system kan läsa av de flesta bilmodeller som är yngre än 2002. Varje biltillverkare har sina egna gränsvärden och benämningar på koderna och därför är det viktigt att vi som verkstad i detalj kan analysera vad den specifika felkoden innebär. Det är viktigt att känna till att vi inte kan radera några felkoder.Resultatet av den elektroniska diagnostiken på pränt

När vi utfört en elektronisk diagnostik får du ut ett protokoll. På första sidan ser du vilka system som har blivit avlästa och om det finns någon felkod lagrad i någon av dem. På nästa sida finns mer detaljerad information som vi på verkstaden kan använda som underlag för eventuell reparation. Resultatet behöver inte innebära att en komponent behöver bytas ut utan det kan ju faktiskt vara så att det inte är några fel på din bil över huvud taget. 

 

Vad betyder de olika orden

Efter en elektronisk diagnostik skriver man ut alla felkoder och visar dem i ett protokoll. På vissa bilmodeller beskrivs även om felkoden är en tillfällig eller en permanent felkod.
Permanent felkod innebär att det finns fel i bilens elektroniska system. 

Intermittent felkod innebär att det finns en temporär felkod som kan vara tillfällig men om den kvarstår eller upprepas förvandlas den till en permanent felkod.
Historisk felkod innebär att den del bilmodeller sparar tidigare felkoder även då de är åtgärdade.

Okänd felkod innebär att det finns en felkod, men det går inte definiera vilket fel den pekar på. Här kan vi på verkstaden behöva ta reda på mer information och undersöka bilen för att kunna hjälpa dig att avhjälpa felet.

 

Vad ska jag göra efter den elektroniska diagnostiken?

Om du har fått en felkod registrerad i samband med en lysande varningslampa rekommenderar vi att åtgärda problemet på någon av våra verkstäder så snart som möjligt. Om du har fått en felkod i säkerhetssystem på exempelvis broms, krockskydd, motorstyrning eller växellåda bör du få problemet åtgärdat på en verkstad inom en snar framtid. Om den elektroniska diagnostiken visar på felkod i övriga system, kan vi på verkstaden se över detta vid nästa servicetillfälle. Upplever du däremot problem med ditt fordon bör vi på verkstaden se över problemet inom en snar framtid. 

Visar den elektroniska diagnostiken inga felkoder alls? Grattis! Då mår din bil bra och du kan lugnt köra vidare.

 

Hur bokar jag elektronisk diagnostik?

När du kontaktar någon av våra verkstäder som utför elektronisk diagnostik lämnar vi ett fast pris. Om det efter den elektroniska diagnostiken visar sig att det finns fel som bör åtgärdas, kontaktar vi dig alltid med prisuppgifter innan våra mekaniker sätter igång med arbetet. Du får självklart ta del av protokollet från den elektroniska diagnostiken när du anlitar First Stop.

 

Välkommen att boka din tid nedan

Besök din närmaste First Stop Shop för professionell rådgivning klicka på länken nedan:

Hitta din butik