Blogg

First Stop Blog

november 30, 2021

Krav på vinterdäck fr o m 1:a december

I morgon, 1 december är det krav på vinterdäck vid vinterväglag.
Vinterväglag innebär snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen och polisen avgör om det råder vinterväglag eller inte på platsen du befinner dig.
Är du osäker på vad som gäller eller vill veta mer?

First Stop Blog

november 23, 2021

Kör säkert i mörkret!

- Dubbelkolla att alla lampor fungerar innan du ger dig ut och ha alltid med en ficklampa och reflexväst i bilen om du behöver stanna.
- Kör på helljus så länge det går för bästa möjliga sikt.
- Det är svårare att bedöma avstånd i mörker så se till att öka avståndet till bilen framför när du kör i mörker.
- En ren vindruta ger bättre sikt så glöm inte att kontrollera torkarbladen och fylla på med spolarvätska.
- Försök att vara så utvilad som möjligt när du ska köra i mörker. Stanna bilen, gå ut och sträck på benen och ta en paus eller rulla ner rutan och ta in lite friskt luft om du känner dig trött.

First Stop Blog

november 16, 2021

Ordning och reda med däckhotell

Samsas dina däck med sågar, spadar, gräsklippare och skidor i förrådet? Tycker du dessutom det är lite halvjobbigt att byta däck och känner dig osäker på om däcken verkligen håller en säsong till? Då kanske däckhotell är ett bra alternativ för dig. På våra däckhotell tvättar vi däck och fälg och förvarar dina däck mörkt och svalt för bättre hållbarhet. Våra experter går igenom däcken i god tid, kollar mönsterdjup, om däcken är nedslitna eller har några andra skador. Ett däckhotell spar både tid och kraft, men det spar också värdefullt utrymme i ditt förråd.

First Stop Blog

november 09, 2021

Kan man laga en trasig fälg?

Har du kört på en trottoarkant och skadat fälgen eller börjar lacken bli dålig? Lugn! Är inte skadan allt för stor går det mesta att laga. Däremot kräver arbetet att man har lång erfarenhet och hög yrkesskicklighet. Läs mer om du vill vet hur en fälg lagas på verkstad.

First Stop Blog

november 02, 2021

Dubbfria funktionsdäck eller dubbdäck?

Det här behöver du känna till när du ska välja vinterdäck:
- Dubbdäck är bäst på ren is eller packad snö.
- Dubbdäck slits snabbare om man kör på ren asfalt vilket gör att greppet kan försämrats när det väl är isigt väglag.
- Dubbdäck bör användas på bil utan anti-sladdsystem.
- Friktionsdäck är bättre för miljön eftersom de sliter mindre på vägen i och med att de inte river upp asfalten.
- Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd när du kör på asfalt.
- Friktionsdäck kan monteras tidigare på hösten.

First Stop Blog

oktober 26, 2021

Hur fungerar ABS-bromsar?

När du bromsar kraftigt och trycker hårt på bromspedalen låser sig hjulen. Ett ABS-system eller anit-lock braking system innebär att trycket på bromsarna släpps så att däcken börjar rulla och du får lättare att styra bilen även om du bromsar kraftigt.

First Stop Blog

oktober 19, 2021

Nokian - en av First Stops viktiga samarbetspartners

Nokian är en av First Stops viktiga samarbetspartners.
Den patenterade teknologin med dubbla dubbar som Nokian Tyres erbjuder ger maximal säkerhet både vid acceleration och inbromsning i alla slags vinterväglag. Finns nu i det nya Hakkapeliitta 10 dubbdäcket

First Stop Blog

oktober 19, 2021

Om olyckan är framme

Om du har varit med i en trafikolycka är du skyldig att stanna kvar på platsen och hjälpa eventuellt skadade personer så gott du kan. Du får endast flytta en skadad person vid yttersta nödfall som vid risk för brand, explosion eller påkörning. Du ska också varna andra fordonsägare och placera ut en varningstriangel.
Oavsett skuld, ska du lämna ditt namn och adress samt upplysningar om vad som hänt. Om egendom skadats och det inte finns någon som kan ta emot uppgifter eller upplysningar ska du så snart som möjligt underrätta ägare eller Polis. Vid personskador ska polis alltid underrättas.
Källa: NTF

First Stop Blog

oktober 15, 2021

Hankook - en av First Stops viktiga samarbetspartners

Under 2021 släppte Hankook ett nytt däck inom UUHP-segmentet (Ultra-Ultra-High-Performance) – Ventus S1 evo Z. Detta däck är speciellt utvecklat för sportiga fordon med hög prestanda och ger ultimat styrrespons vid sportig körning.

First Stop Blog

oktober 12, 2021

Fem tips om du blir trött bakom ratten!

1. Du behöver vara utvilad innan du ska köra långa sträckor. Minst 6 timmars sömn är att rekommendera.
2. Planera in pauser på resan. Blir du trött så stanna, gå ett varv runt bilen och ta lite frisk luft. Ta en vätskepaus!
3. Ha sällskap i bilen som du kan prata med.
4. Håll en lagom temperatur i bilen så du inte blir dåsig. Känner du dig trött kan du öppna fönstret eller sätta på din ac så att du får in kall luft.
5. Känner du dig så trött att du inte orkar hålla ögonen öppna är det bäst att stanna och sova en stund.

First Stop Blog

oktober 08, 2021

Så undviker du vattenplaning!

Nya bilar har oftast bredare däck, vilket innebär bredare slitbana och högre risk för vattenplaning. Men moderna däck har också många fördelar som minskar risken för vattenplaning. De har bland annat en in- och en utsida för att få bort vattnet från bilen - och inte under den - så fort som möjligt. Däckets mönsterdjup och konstruktion är helt avgörande för att dränera bort vatten så titta igenom dina däck både före och efter sommarsäsongen. Känner du dig osäker är du välkommen in till våra experter som gärna hjälper till!

First Stop Blog

oktober 05, 2021

Yokohama - en av First Stops viktiga samarbetspartners

Yokohama – en av First Stops viktiga samarbetspartners och deras produkter hittar ni hos våra First Stopverkstäder runt om i Sverige.
YOKOHAMAS IG65 är ett extremt vinterdäck framtaget för det tuffaste vintervägarna i Norden. Med det rullriktningsbestämda mönstret för optimalt grepp, tillsammans med breda mönsterspår för evakuering av snö och slask samt nya anpassade dubbar, får du ett mycket pålitligt vinterdäck.

First Stop Blog

oktober 01, 2021

Tävla med vår samarbetsleverantör Hankook!

Bränn gummi utan att bränna pengar!
Hankook är en av First Stops viktiga samarbetspartners och nu kan du vara med och tävla om en underbar motorupplevelse!
Just nu körs SM i virtuell racing där Hankook är titelsponsor. För dig innebär det bland annat att du nu har en chans att vinna fina priser och en upplevelse för livet från Hankook! Första pris är en motorupplevelse på Mantorp Park där du får spänna fast dig bredvid en förare från det svenska landslaget. Vi vågar nästan lova att detta kommer bli ett minne för livet. Utöver det, har du även chansen att kamma hem ett set med vinterdäck från Hankook – antingen dubbdäcket Winter i*Pike RS2 som är särskilt framtaget för nordiska vinterförhållanden med snö och is, eller det dubbfria nordiska vinterdäcket Winter i*Cept iZ2 som presterar mycket bra på snö.
Allt du behöver göra är att klicka dig in här och svara på några frågor samt motivera varför just DU ska vinna: https://vinnhankook.se
Tävlingen avslutas den 8 oktober 2021.
Hoppas det är just dig vi får träffa på banan den 19 oktober!

First Stop Blog

september 28, 2021

Tips för bättre räckvidd med elbil på vintern!

En elbil har bäst räckvidd runt 20 plusgrader. Med andra ord kan du räkna med sämre räckvidd på vintern. Förutom kyla påverkar snö och slask räckvidden i form av ökat motstånd. För att komma så långt som möjligt är det därför en fördel att alltid ha bilen kopplad till en laddstolpe när den är parkerad och låta bilen förvärma batterier och kupé innan du åker iväg.

First Stop Blog

september 21, 2021

Hur är skicket på dina vinterdäck?

Det är en god idé att gå igenom och kontrollera skicket på dina vinterdäck i god tid innan det är dags att montera. Börja med att kontrollera att mönsterdjupet är minst tre millimeter, gärna mer. Kör man på slaskiga vägar är det extra viktigt med ett korrekt mönsterdjup.
Kör du med dubbdäck måste du kolla igenom dubbarna. Har du en framhjulsdriven bil brukar framdäckens dubbar sticka ut mer än bakdäcken och då kan det vara bra att skifta framdäcken till bak och tvärt om med jämna mellanrum.
Dubbdäck slits fortare vid milda vintrar. Är man osäker är det en god idé att besöka någon av våra verkstäder så hjälper vi till med att gå igenom dina däck

First Stop Blog

september 14, 2021

Köp dina däck Online!

Köp dina däck online! I denna video som visar vi steg för steg hur du enkelt köper däck eller bokar en tid på vår webbplats. Betalning sker sedan på plats hos vald verkstad.

First Stop Blog

september 07, 2021

Dags att byta däck?

När behöver du byta däck och hur går ett däckbyte till hos en verkstad? Se vår video om hur ett däckbyte hos First Stop går till! Vi hjälper även till med förvaringen av din andra uppsättning däck.  

First Stop Blog

augusti 31, 2021

Varför ska man göra en hjulinställning?

Varför ska man göra en hjulinställning? Om dina däck slits allt för fort eller om bilen drar åt sidan kan en hjulinställning hjälpa. I videon får du veta mer om fördelarna med en hjulinställning

First Stop Blog

augusti 17, 2021

Rädda en punktering

Punktering är den vanligaste däckskadan och är vanligast på sommaren när man kör långa sträckor och ofta förbi vägarbeten med grus och vassa stenar. Känns bilen ostabil och drar åt ena hållet har du kanske fått punktering. Så här gör du:
- Stanna bilen, sätt på varningsblinkers, ta på reflexväst, ställ ut varningstriangel och kolla däcken. Tillkalla vägassistans om du får punktering på ett farligt ställe.
- Har din bil en däcklagningssats med kompressor? Gå igenom den i förväg och lär dig laga temporärt och så att du kan köra till närmaste däckverkstad.
- Kolla om bilen har reservhjul och lär dig byta.
Kommer du i tid till däckverkstaden är chansen stor att däcket kan lagas.

First Stop Blog

augusti 10, 2021

Så får du rena bilrutor

Bra sikt är a och o för säkerheten. Här är några bra tips på hur du får rena bilrutor:
- Rengör dina fönster efter att du tvättat bilen.
- Lägg på lämpligt rengöringsmedel på kvällen eller stå i skuggan så slipper du strimmor.
- Ta lång drag istället för små och hastiga.
- Kolla att alla kanter är rena.

First Stop Blog

augusti 03, 2021

Bra rastplatser!

I Sverige finns ca 270 rastplatser. En bra rastplats har vacker natur med sittplatser för många och toaletter som städas ofta.

Här kommer ett urval:
- Polcirkeln-Silvervägen i Norrbottens län
- Boråstorpets rastplats i Västra Götalands län
- Tärnsjö i Stockholms och Uppsalas län
Senoren i Blekinge län

First Stop Blog

juni 24, 2021

Vägar att uppleva i sommar

I väntan på andra dosen vaccin och vaccinpass, är det en hel del av oss som återigen kommer sikta på Svemester!
Kör lugnt på vägarna i midsommar och på semestern!

First Stop Blog

juni 17, 2021

Djur i bilen?

Det viktigaste att tänka på när du tar med ditt husdjur i bilen är det ska må bra och färdas säkert. Du bör ha uppsikt över djuret under hela transporten och använder du bur, ska den vara så stor att ditt husdjur får plats att stå och ligga naturligt under färden.

First Stop Blog

juni 01, 2021

Behöver man serva sin AC

Kör du mycket eller ska på bilsemester kan det vara läge ett kontrollera och serva anläggningen för att upptäcka eventuella fel i tid.

First Stop Blog

maj 26, 2021

Morsdagstävling

Morsdagstävling - vinn ett snyggt tvättkit!
På söndag är det dags att uppmärksamma våra mammor. Ta chansen att vinna en fin bilvårdshink från Arom-Dekor som mamma kan använda till sin egen bil.

First Stop Blog

maj 19, 2021

Så får du rätt balans

Däck och fälg är en enhet som ska vara 100% runt. När dina däck är helt nya balanseras de alltid i en balanseringsmaskin på däckverkstaden och för att slippa eventuell obalans förses fälgen med små tyngder.

First Stop Blog

maj 04, 2021

Vad är trevligare än en ren bil?

Det finns nog inget trevligare än en ren bil. Men glöm inte bort att ta hand om insidan också. Här är 5 snabba tips för hur du lyckas!

First Stop Blog

april 27, 2021

Några tips till dig som funderar på att köpa elbil

- Fundera över hur bilen ska laddas.
- Mindre modeller med mindre batteri passar dig som kör kortare sträckor.
- Fråga efter garanti på batteriet.
- Välj försäkring som är anpassad för elbil.
- Tänk på att andrahandsvärdet sjunker mycket de första åren.

First Stop Blog

april 22, 2021

Hur får jag bort fläckar i bilen?

Bytt till sommardäck och tvättat bilen? Då är det dags att se över insidan.

Här kommer några tips på hur man får bort fläckar.
Kaffe: Badda med mild såplösning. Torka. Upprepa. Torka. Upprepa. Torka.
Tuggummi: Frys ner tuggummit med kylspray. Peta bort när det stelnat.
Ketchup: Låt fläcken torka och försök att torrborsta bort den. Badda med milt fettlösande rengöringsmedel om det inte funkar.
Blod: Blöt med kallt vatten. Häll på rejält med salt. När vätskan absorberats kan du suga upp allt med dammsugaren. Badda lätt med såplösning eller galltvål. Torka!
Matfett: Badda med utspätt diskmedel och torka noga.

First Stop Blog

april 16, 2021

Hög tid att byta däck!

15 april var sista dagen för att använda dubbdäck. Kör du odubbat kan du ha kvar dina vinterdäck ett tag till, men om vädret tillåter är det en god idé att byta till sommardäck.

First Stop Blog

april 07, 2021

Yokohama - en av First Stops viktiga samarbetspartners

Sommardäck för dig med höga krav!
Yokohama är en av First Stops viktiga samarbetspartners och deras nya sommardäck heter BluEarth-GT AE51. Däcket har en fantastisk allround-prestanda och är ett utmärkt alternativ för medelstora och stora bilar.

First Stop Blog

april 06, 2021

Hankook - en av First Stops viktiga samarbetspartners

Är det du som Hankook träffar på Falkenbergs motorbana i sommar?

Var med och tävla om en motorupplevelse utöver det vanliga på Falkenbergs motorbana. I priset ingår en hotellövernattning med middag för två och ett set av Hankooks sommardäck med hög prestanda – Ventus s1 evo3. Nu är tävlingen avgjord och Emilia Hasselquist Langefors heter den lyckliga vinnaren - grattis!

First Stop Blog

mars 22, 2021

Vinn en exklusiv bilvårdshink från Arom-Dekor!

Efter vintern behöver bilen en rejäl tvätt både in- och utvändigt.
Dela en före- och en efterbild på din bil i kommentarsfältet senast 27 mars och var med i utlottningen av en bilvårdshink. Vinnaren publiceras under vecka 13.
Lycka till och tänk på att aldrig tvätta bilen på garageuppfarten.

First Stop Blog

mars 15, 2021

Funderar du på däckhotell?

Du har precis kämpat dig in i förrådet genom häcksaxar, spadar, gräsklippare och pulkor. Fram med domkraft, hylsnycklar och däck. En snabb genomgång av mönsterdjup som du egentligen inte har riktig koll på och så är det dags. Men muttrarna sitter som berget… Kanske läge att testa något nytt?

First Stop Blog

februari 22, 2021

Ta hand om ditt batteri!

Ta hand om ditt batteri!
Ett bilbatteri är en förbrukningsvara som successivt slits. När det är kallt ute utsätts batteriet för stora påfrestningar och i värsta fall startar inte bilen.
Men det finns flera saker du kan göra och bör tänka på för att förlänga batteriets livstid.

First Stop Blog

februari 15, 2021

3 vanligaste frågorna till en verkstad

Vilket lufttryck ska man köra på? Är mina däck lagliga? Hur ser mina dubbdäck ut?
Det här är de tre vanligaste frågorna som Andreas Asklöf på Becha Bil & Maskin i Åtvidaberg får.

First Stop Blog

februari 09, 2021

Frasses Däck i Örebro

Det går mot ljusare tider även om mycket av vintern fortfarande är kvar. Se över dina sommardäck i tid om du har dom hemma - är dom på däckhotell gör vi det såklart åt dig!
Välkommen att kontakta din närmaste First Stopverkstad
#frasses däck #first stop sverige #first stop

First Stop Blog

februari 08, 2021

Alla Hjärtans Dag Tävling

Vem är den första personen du ska besöka när restriktionerna släpper och varför just den personen? Skriv in ditt svar och namnet på den First Stopverkstad som ligger närmast där du bor i kommentarsfältet senast lördag 13 februari och var med i utlottningen av ett presentkort på Cirkle K.

First Stop Blog

februari 01, 2021

Roligare resa till sportlovssemestern!

Roligare bilresa till sportlovssemestern!
Har du eget boende och följer rekommendationerna kanske någon form av sportlov är möjligt även i år? Att räkna bilar är en klassisk lek för bilfärden. 

First Stop Blog

januari 25, 2021

Påverkar lufttrycket i däcken hur mycket bränsle bilen drar?

Det enkla svarat är ja. Däck med för lågt tryck ger högre rullmotstånd och innebär alltså en ökad bränsleförbrukning. Det gäller däremot att komma ihåg att ett felaktigt lufttryck kan påverka fordonets styr- och körförmåga, vilket i sin tur leder till ökad risk för olycka. Ett felaktigt däcktryck innebär också att däcken slits ojämnt.

First Stop Blog

januari 18, 2021

Varför rekond?

På vintern utsätts din bil för smuts som dubbdäck river upp. Salt, tjära och annat fäster sig hårt i lacken och sliter. En ren och vaxad bil syns också bättre i vintermörkret. 

First Stop Blog

januari 11, 2021

Kallt väder påverkar ditt bilbatteri

Kallt väder påverkar ditt bilbatteri och vid -18 grader levererar det ca 40% av sin kapacitet. Ett annat problem är att moderna bilar med start-stopp-funktion ganska snabbt inte stannar lika ofta eftersom batteriet måste laddas.

First Stop Blog

januari 04, 2021

Om du kör fast i snön...

Tänd varningsblinkers och ställ ut varningstriangeln.
Gunga bilen genom att köra några centimer fram och tillbaka för att komma loss. Använd inte fullgas!

First Stop Blog

december 14, 2020

God Jul önskar vi på First Stop

Det här året har inte varit sig likt. Covid-19 har påverkat vår verksamhet och våra stationer runt om i Sverige. Vi har vidtagit en mängd åtgärder för att ni ska känna er trygga hos oss och vi hoppas att ni har känt och känner just detta.

First Stop Blog

november 30, 2020

Kör försiktigt i jul!

Julen är en av årets mest trafikintensiva helger. Även om vi inte vet hur regler för resande inom Sverige kommer att se ut med tanke på Covid-19, kan vi ändå räkna med ökad trafik.

First Stop Blog

november 23, 2020

Att tänka på vid halka!

Använd vinterdäck! Vid vinterväglag är det krav på vinterdäck så se över dina däck i tid och investera i nya om det behövs. Svart-is dyker upp mellan +3 och -3 grader eller när det är kallt och soligt. Lyft blicken och sänk farten.

First Stop Blog

november 16, 2020

Vad har du i ditt handsfack?

När bilarna kom förvarade man sina körhandskar i handskfacket. Nuförtiden brukar handskfacket ofta fungera som pappersförvaring eller i värsta fall papperskorg.

First Stop Blog

november 09, 2020

Är dina vinterdäck i bra skick?

Är dina vinterdäck i bra skick? Se till att gå igenom och kontrollera skicket på dina vinterdäck i god tid innan det är dags att montera.

First Stop Blog

november 02, 2020

Ordning och reda med däckhotell!

Samsas dina däck med sågar, spadar, gräsklippare och skidor i förrådet? Tycker du dessutom det är lite halvjobbigt att byta däck och känner dig osäker på om däcken verkligen håller en säsong till? Då kanske däckhotell är ett bra alternativ för dig.

First Stop Blog

oktober 19, 2020

Vilka vinterdäck ska jag välja?

Dubbdäck och friktionsdäck har utvecklats mycket under de senaste åren. Nya dubbdäck sliter mindre på vägarna och friktionsdäck har mycket bättre grepp än för några år sedan. Men vilken typ av däck ska man välja?

First Stop Blog

oktober 12, 2020

Läge för vinterdäck?

Regn, blåst och sommaren har övergått i höst och i vissa delar av vårt land har vintern redan gjort sig påmind. Kanske är det läge för vinterdäck redan nu?

First Stop Blog

oktober 05, 2020

Så mäter du däckdjupet

"Ta en gammal femkrona för att kolla däckmönstret”. Ett välbekant uttryck men hur fungerar det i praktiken? Minsta tillåtna spårdjup är 1,6 millimeter för sommardäck och 3 millimeter för vinterdäck, men man bör byta däck mycket tidigare för att minska risken för vatten- och slaskplaning.

First Stop Blog

september 21, 2020

Kan man laga en trasig fälg?

Har du kört på en trottoarkant och skadat fälgen eller börjar lacken bli dålig? Lugn! Är inte skadan allt för stor går det mesta att laga. Däremot kräver arbetet att man har lång erfarenhet och hög yrkesskicklighet.

First Stop Blog

september 07, 2020

Kör inte med mobilen i handen

När du tittar på mobilen i två sekunder och kör i 40 km/h hinner du rulla 22 meter. Du får självklart fortfarande använda din mobiltelefon, men det måste ske på ett trafiksäkert sätt.

First Stop Blog

augusti 24, 2020

Vad är ABS-bromsar?

När du bromsar kraftigt och trycker hårt på bromspedalen låser sig hjulen. Ett ABS-system eller anit-lock braking system innebär att trycket på bromsarna släpps så att däcken börjar rulla och du får lättare att styra bilen även om du bromsar kraftigt.

First Stop Blog

augusti 17, 2020

Punktering. Vad gör jag?

Punktering är den vanligaste däckskadan och är vanligast på sommaren när man kör långa sträckor och ofta förbi vägarbeten med grus och vassa stenar.

Tillbaka till toppen