Däckkunskap

Vad betyder belastningsindex, profilförhållande och RTF Däck?
Bitmap

1. Hur tyder man däckets märkning?

Om du vill veta mer om dina däck måste du kunna tyda beteckningen på däckens sidor. Kontrollera i bilens handbok vilken typ av däck som passar till din bil.

Få reda på mer
8810723475486

2. Vad är bra däck?

Du bör aldrig underskatta betydelsen av bra däck. De är den enda kontakten mellan dig och vägen. Varje däcks kontaktyta mot marken motsvarar ungefär ett vykorts storlek. Var därför noga med att hålla däcken i topptrim och be om råd när du har frågor. Vi på First Stop hjälper dig gärna.

Få reda på mer
8796153413662

3. När är det dags för nya däck?

Fyra små gummiremsor, var och en inte större än ett vykort, är allt som står mellan dig och en potentiellt livshotande situation i trafiken. Så var noga med hur du hanterar dina däck. Ha alltid korrekt lufttryck i dem och byt ut dem när de är slitna eller skadade.

Få reda på mer
Why Tyres Imp How To Choose A Tyre

4. Hur väljer man däck?

Vilket däck som passar bäst beror på vilken typ av bil du har, din körstil samt var och när du kör. Din First Stop-återförsäljare hjälper dig gärna, men följande rekommendationer kan du själv sortera fram en lista med bra förslag.

Se vår video om om hur du väljer rätt däck.

Få reda på mer
8810723213342

5. Varför RFT-däck?

Punkteringar brukar ofta inträffa på fel plats och vid fel tillfälle. Om du har RFT-däck kan du stanna bilen säkert med bibehållen kontroll, och sedan köra till en plats där du kan byta däck.

Få reda på mer
8796154462238

6. Vad har däcktrycket för betydelse?

Korrekt lufttryck i däcken garanterar att de slits jämnt. Körandet blir dessutom mer behagligt, renare och säkrare. I Europa går 55,6 miljoner däck till spillo varje år enbart på grund av felaktigt lufttryck i däcken.

Få reda på mer
8810773938206

7. Sommardäck eller vinterdäck?

First Stop erbjuder vinter- och sommardäck. Glöm aldrig att däcken är din enda kontakt med marken. Det är därför som det är av yttersta vikt att välja rätt däck och ta hänsyn till årstiden.

Få reda på mer
8796154331166

8. Kan en punktering repareras?

Om du har drabbats av punktering så hjälper First Stops specialister dig med att kontrollera däcket och reparera det på ett professionellt och säkert sätt.

Få reda på mer
8796154265630

9. Vad är däckunderhåll?

Däcken har en avgörande betydelse för din säkerhet i trafiken. Alla däck åldras och slits ut, men med ordentlig skötsel kan du ge dem ett längre liv. Med rätt underhåll och en anpassad körstil kommer du väldigt långt.

Få reda på mer
210520

10. Vad innebär EU-märkningen för bränsleeffektivitet?

Genom att titta på den vänstra delen av däcktabellen kan du omedelbart se hur däcken påverkar din bils bränsleeffektivitet. Dock viktigt att tänka på att energimärkningen endast är indikativ.

Få reda på mer
210520

11. Vad menas med EU-märkningen för våtgrepp?

Hur dina däck fungerar på vått väglag är väldigt viktigt. Däcken är de enda som håller dig på vägen. Däck med bra egenskaper vid blött väglag och risk för vattenplaning kan spara liv.

Få reda på mer
210520

12. Vad betyder EU-märkningen av ljudnivåer?

A-E klassningens symboler gäller bränsleeffektiviteten och däckens våtgrepp. Däcken klassas enligt en skala på tre ljudvågor, likväl som en decibelnivå gällande maximal ljudnivå. I framtiden kommer en reglering att äga rum för att sätta en maximal gräns för vägljud från däcken.

Få reda på mer