Däckmontering

Däckmontering Bild

Se vår video om däckmontering

Se vår video om däckmontering.

Behöver du montera nya däck på dina fälgar? Däckmontering kräver både erfarenhet och yrkesskicklighet för att utföras på ett korrekt sätt.

Hos oss på First Stop får du professionell hjälp med montering av däck. Vår professionella monteringsservice omfattar demontering, montering, ventilbyte och däckbalansering för garanterad säkerhet och komfort.

Så här går däckmontering till hos oss

  • Hjulet monteras av bilen och töms på luft. 
  • Vi kontrollerar om det är en vanlig gummiventil eller s.k. TPMS-ventil (Tyre Pressure Monitoring System). Om det är en TPMS-ventil behöver denna hanteras varsamt i demonteringen då den ska återanvändas. Är det en vanlig gummiventil byts denna ut i samband med däckmonteringen.
  • Vi monterar av däcket från fälgen med hjälp av monteringsmaskinen och tar bort balanseringsvikter från fälgen. Ny gummiventil monteras (om ej TMPS-ventil).
  • Fälgen och däcket smörjs med monteringspasta och monteras ihop i monteringsmaskinen.   
  • Vi fyller däcket med luft.
  • Dags för däckbalansering. Obalans i däcken påverkar styrningen och sliter i längden ut både fjädringen och gummit i däcken. Om däcken är obalanserade är det också en säkerhetsrisk. Hjulet placeras i en maskin som noterar statisk och dynamisk obalans. Nya balanseringsvikter placeras på fälgen och testas återigen i maskinen tills rätt balans uppnåtts.
  • När balanseringen är utförd kan vi montera hjulen på din bil.
  • Glöm inte att efterdra dina hjulbultar efter ca 10 mil.

Så vet du att däcket behöver balanseras

Känner du skakningar i ratt eller säte när du kör bilen är det förmodligen obalans i något hjul.

1. Vad ingår i First Stops professionella däckmonteringsservice?

Vår professionella däckmonteringsservice omfattar demontering, montering, ventilbyte och däckbalansering. Detta säkerställer både säkerhet och komfort när du kör med dina däck.

2. Hur går däckmonteringen till hos First Stop?

Däckmonteringen börjar med att hjulet avmonteras från bilen och luften töms från det. Vi inspekterar om det finns en vanlig gummiventil eller en TPMS-ventil (Tyre Pressure Monitoring System). Om det är en TPMS-ventil, hanteras den varsamt under demonteringen för återanvändning. Vid vanlig gummiventil byter vi ut den i samband med däckmonteringen. Sedan använder vi en monteringsmaskin för att ta bort däcket från fälgen. Vi smörjer fälgen och däcket med monteringspasta innan vi monterar dem ihop i maskinen. Efter att däcket är monterat fyller vi det med luft. Därefter genomförs däckbalansering för att säkerställa att hjulet är balanserat och säkert att använda.

3. Vad är däckbalansering och varför är det viktigt?

Däckbalansering är processen att säkerställa att däcket är jämnt balanserat för att undvika skakningar och ojämnheter när du kör. Obalans i däcken kan påverka styrningen och slita på fjädringen och däckets gummi över tid. Dessutom utgör obalans en säkerhetsrisk. För att balansera hjulet placeras det i en maskin som mäter statisk och dynamisk obalans. Nödvändiga balanseringsvikter läggs sedan till eller tas bort tills rätt balans uppnås.

4. När behöver jag däckbalansering?

Om du upplever skakningar i ratt eller säte när du kör bilen är det troligt att dina däck är obalanserade. Om du misstänker att dina däck behöver balanseras, kontakta oss för professionell hjälp med däckbalansering.

5. Hur säkerställer First Stop att däcken monteras korrekt på fälgarna?

Vi följer noggrant en procedure där vi demonterar och monterar däcken på fälgarna. Denna process inkluderar smörjning med monteringspasta för att säkerställa att däcken sitter stadigt på fälgarna och att de monteras korrekt.

6. Hur kan jag boka tid för däckmontering hos First Stop?

För att boka tid för däckmontering hos oss, kontakta din närmaste First Stop-verkstad. Vi rekommenderar att du bokar tid i förväg för att undvika onödig väntetid.

Kontakta oss för hjälp med däckbalansering.

Besök din närmaste First Stop Shop för professionell rådgivning klicka på länken nedan:

Hitta din butik