Däckbyte

Byta däck - Däckbyte First Stop
Byta däck - Däckbyte First Stop

First Stop hjälper dig med däckbytet

Se vår video om däckbyte.

 

Mellan 1 december och 31 mars är det krav att köra med vinterdäck om det råder vinterväglag. Dubbdäck är dock tillåtna mellan 1 oktober - 15 april.

Om du har tröttnat på att skifta däcken själv, är du varmt välkommen till någon av våra verkstäder så hjälper vi dig med däckbytet.

Hos oss på First Stop får du professionell hjälp med att byta dina däck på din bil. Vi kan även hjälpa dig med montering av nya däck på fälg, vilket omfattar demontering, montering, ventilbyte och däckbalansering för garanterad säkerhet och komfort.

Vi kollar så att du har rätt mönsterdjup och lufttryck, att dina däck inte är snedslitna och att eventuella dubbar på dubbade vinterdäck är i god kondition. Vi ser till att bultarna är rätt åtdragna så att du kan köra säkert efter däckbytet hos oss.

Så här går däckbytet till hos oss

Ska du byta däck hos oss på First Stop så rekommenderar vi att du boka tid i förväg så slipper du onödig väntetid.

  • Anmäl dig i vår kundmottagning och vänta medan vi skiftar däcken. Det enda du behöver tänka på när det är dags att byta däck är att ta med dig din eventuella nyckel till låsbulten på dina fälgar. Av säkerhetsskäl har de flesta fälgar olika nycklar till låsbultarna, och vi har tyvärr inte möjlighet att lossa bultarna om du inte har med din specifika låsbultnyckel.
  • När vi har tagit av hjulen rengörs kontaktytorna mellan hjul och bil från smuts och rost. Om dina hjul är täckta med is, snömodd eller frost, kan du välja att få hjulen tvättade i samband med däckbytet.
  • När hjulen är demonterade kontrollerar vi skick och slitage på hela hjulet som tas av och det som ska monteras. På insidan av dina fälgar sitter balanseringsvikter som ser till att däcket är rätt balanserat, och med tiden kan dessa lossa. Om de lossnar blir däcket obalanserat, vilket kan leda till vibrationer och onormalt slitage. Är däcken snedslitna eller har för dåligt mönsterdjup, berättar vi detta för dig och rekommenderar nya däck.

Vi har många olika däck på lager, men det kan också vara så att däcken behöver beställas. Behöver du byta från gamla till nya däck, ska de gamla däcken demonteras från fälg och därefter ska nya däck monteras.

  • Dags för däckbalansering (sker endast på nyinköpta däck, annars som en extra tjänst). Obalans i däcken påverkar styrningen och sliter i längden ut både fjädringen och gummit i däcken. Om däcken är obalanserade är det också en säkerhetsrisk, och därför bör man alltid kontrollera däckens balans innan man byter från vinterdäck till sommardäck och tvärtom.
  • Vid däckbalanseringen tar vi bort de gamla balanseringsvikterna från hjulet och placerar hjulet i en maskin som noterar statisk och dynamisk obalans. Nya vikter placeras på hjulet och testas återigen i maskinen tills rätt balans uppnås.
  • Det balanserade hjulet monteras sedan på din bil. Däcken placeras i rätt rotationsriktning och på rätt position på bilen. Däck med störst mönsterdjup placeras bak, och hjulbultarna dras med rätt moment. Efter cirka 10 mil behöver bultarna efterdras, och har du inte möjlighet att göra det själv, är du välkommen tillbaka till oss.

Slutligen ska lufttrycket kontrolleras, och därefter kan du köra iväg på trygga däck.

1. När bör jag byta till vinterdäck?

Mellan 1 december och 31 mars är det ett krav att använda vinterdäck om vinterväglag råder. Dock är dubbdäck tillåtna mellan 1 oktober - 15 april. Det är viktigt att variera däcken beroende på årstid och väglag för säker körning.

2. Hur mycket kostar ett däckbyte hos First Stop?

Priset för däckbyte kan variera beroende på däcktyp, bilmodell och eventuella extra tjänster som däckbalansering. Vi rekommenderar att du kontaktar din närmaste First Stop-verkstad för prisuppgifter och tidsbokning.

3. Hur gör jag för att förvara mina däck på bästa sätt?

För att förlänga däckens livslängd bör du förvara dina däck på en sval och torr plats, helst hängande eller stående. Se till att de är rena och torra innan du förvarar dem och undvik direkt solljus och värme.

4. När bör jag byta från sommardäck till vinterdäck?

Det är klokt att byta till vinterdäck så snart vinterväglag förväntas. Det är inte bara lagligt utan också säkrare att använda vinterdäck när det är halt eller snöigt på vägarna.

5. Hur går däckbytet till hos First Stop?

När du bokar tid för däckbyte hos oss kan du enkelt anmäla dig i vår kundmottagning. Du behöver ta med din specifika låsbultnyckel om dina fälgar har låsbultar. Dina hjul demonteras och kontaktytorna rengörs noggrant.

6. Vad ingår i däckbytet hos First Stop?

Vårt däckbyte inkluderar demontering, montering, ventilbyte och däckbalansering för att garantera säkerhet och komfort. Vi kontrollerar mönsterdjup, lufttryck, slitage och dubbarnas kondition på vinterdäck.

7. Vad är däckbalansering och när utförs det?

Däckbalansering är en process där balansvikt placeras på hjulen för att säkerställa att de roterar jämnt. Det utförs främst på nyinköpta däck eller som en extra tjänst. Obalans i däcken kan påverka styrningen och öka slitage.

8. Hur säkerställs att däcken är korrekt monterade?

De balanserade däcken monteras i rätt rotationsriktning och position på bilen. Däck med störst mönsterdjup placeras på baksidan, och hjulbultarna dras med rätt moment. Efter cirka 10 mil bör bultarna efterdras, och vi kan hjälpa dig med detta om du behöver.

9. Vad behöver jag tänka på efter däckbytet?

Efter däckbytet kontrollerar vi lufttrycket för att säkerställa att dina däck är korrekt uppumpade. Därefter kan du köra iväg på trygga däck, redo för säker körning på vägarna.

10. Hur bokar jag tid för däckbyte hos First Stop?

För att undvika onödig väntetid rekommenderar vi att du bokar tid i förväg. Kontakta din närmaste First Stop-verkstad för att boka tid och få professionell hjälp med däckbytet.

Besök din närmaste First Stop Shop för professionell rådgivning klicka på länken nedan:

Hitta din butik