Däckbyte

Däckbyte Bild

First Stop hjälper dig med däckbytet

Se vår video om däckbyte.

Har det blivit dags att byta till sommardäck eller vinterdäck? Har du tröttnat på att göra arbetet själv är du varmt välkommen till någon av våra verkstäder så hjälper vi dig med däckbytet.

Hos oss på First Stop får du professionell hjälp med skifte mellan sommardäck och vinterdäck. Vi kan även hjälpa dig med montering av nya däck på fälg, vilket omfattar demontering, montering, ventilbyte och däckbalansering för garanterad säkerhet och komfort. Vi kollar så att du har rätt mönsterdjup och lufttryck, att dina däck inte är snedslitna och att eventuella dubbar är i god kondition. Vi ser till att bultarna är rätt åtdragna så att du kan köra ut på vägarna och känna dig trygg efter däckbytet hos oss.

 

Så här går däckbytet till hos oss

När du kommer till oss för däckbyte anmäler du dig i vår kundmottagning. Där är du välkommen att vänta tills bytet är genomfört alternativt komma tillbaka senare under dagen. Det enda du behöver tänka på när det är dags för däckbyte är att du tar med dig din eventuella nyckel till låsbulten på dina fälgar. Av säkerhetsskäl har de flesta fälgar olika nycklar till låsbultarna och vi har tyvärr inte möjlighet att lossa bultarna om du inte har med din specifika låsbultnyckel.

  • När vi tagit av hjulen rengörs kontaktytorna mellan hjul och bil från smuts och rost. Om dina hjul är väldigt smutsiga, kan du välja att få hjulen tvättade i samband med däckbytet.

  • När hjulen är demonterade kontrollerar vi skick och slitage på hela hjulet som tas av och det som ska monteras. På insidan av dina fälgar sitter balanseringsvikter som ser till att däcket är rätt balanserat och med tiden kan dessa lossa. Om de lossnat blir däcket obalanserat vilket kan leda till vibrationer och onormalt slitage. Är däcken snedslitna eller har för dåligt mönsterdjup, berättar vi detta för dig och rekommenderar nya däck. Vi har många olika däck på lager, men det kan också vara så att däcken behöver beställas. Behöver du byta från gamla till nya däck ska de gamla däcken demonteras från fälg och därefter ska nya däck monteras.

  • Dags för däckbalansering. Obalans i däcken påverkar styrningen och sliter i längden ut både fjädringen och gummit i däcken. Om däcken är obalanserade är det också en säkerhetsrisk och därför bör man alltid kontrollera däckens balans innan man byter från vinterdäck till sommardäck och tvärtom. Vid däckbalanseringen tar man bort de gamla balanseringsvikterna från hjulet och placerar hjulet i en maskin som noterar statisk och dynamisk obalans. Nya vikter placeras på hjulet och testas återigen i maskinen tills rätt balans uppnåtts.

  • Det balanserade hjulet monteras sedan på din bil. Däcken placeras i rätt rotationsriktning och på rätt position på bilen. Däck med störst mönsterdjup placeras bak och hjulbultar dras med rätt moment. Efter cirka 10 mil behöver bultarna efterdras och har du inte möjlighet att göra det själv är du välkommen tillbaka till oss. 

  • Slutligen ska lufttrycket kontrolleras och därefter kan du köra iväg på trygga däck.

 

Vi fixar däckbytet

När du kommer till oss för däckbyte kan du koppla av och ta en kopp kaffe i vår kundmottagning under tiden du väntar. Om du inte redan har checkat in dina hjul på däckhotell hos oss, prata med oss i kundmottagningen så hjälper vi dig. Då kan du vara säker på att dina hjul är i bästa skick inför nästa däckbyte.

 

Besök din närmaste First Stop Shop för professionell rådgivning klicka på länken nedan:

Hitta din butik
Tillbaka till toppen