Reparation av vindruta

Reparera din vindruta innan glaset spricker

Att reparera en vindruta är både billigare och bättre för miljön än att byta hela vindrutan. Har man däremot fått en spricka i vindrutan behöver man byta eftersom vindrutan är viktig del av bilen och säkerheten inte kan garanteras om vindrutan väl börjat spricka.

Alla drabbas vi bilägare någon gång av stenskott. Du är ute och kör och ett hårt föremål som till exempel dubbar från däck eller stora gruskorn sprätter upp mot din vindruta. Det är både irriterande och lite skrämmande. Kommer hela vindrutan spricka? Kommer det gå att laga stenskottet? Och hur stort ska stenskottet vara för att det ska gå att reparera vindrutan? Kommer reparationen av vindrutan ta lång tid?

Därför ska du laga stenskott så snart som möjligt

Att hinna få stenskott på vindrutan reparerat innan glaset spricker sparar både tid och pengar men det är även bättre för miljön. Är stenskottet mindre än en gammal femkrona och inte har hunnit att spricka går det att reparera vindrutan genom att laga stenskottet och det kan ofta utföras under tiden du väntar. En reparation påverkar inte vindrutan, utan den kommer vara lika stark som före skadan. 

Har det däremot blivit en spricka eller om vindrutan i värsta fall är krossad måste man byta vindrutan mot en ny. Att byta vindrutan är både dyrare och tar längre tid. I moderna bilar är vindrutan dessutom en bärande del av konstruktionen och den är ofta utrustad med sensorer som har centrala säkerhetsfunktioner. Behöver du byta vindrutan är det därför viktigt för säkerheten att du får ett nytt glas av rätt modell och att den monteras och kalibreras korrekt.

Varför spricker vindrutan?

Men vad är det då som gör att ett stenskott kan få vindrutan att spricka? Den vanligaste anledningen är temperaturskillnader eftersom det får spänningen i rutan att öka. Du kanske har varmt inne i bilen och så är det väldigt kallt ute. Det kan också bero på hur du kör. Kör du på en ojämn väg med gupp eller råkar köra i en grop i vägbanan kan detta också orsaka sprickor.

Kontakta First Stop om du fått ett stenskott på din vindruta

På First Stops verkstäder har vi rätt kompetens och lång erfarenhet av reparation av vindrutor samt byte av hela vindrutor. När du drabbats av ett stenskott kan du göra följande:

  • Har du fått ett litet stenskott så är det en bra idé att täcka över stenskottet med ett stenskottsplåster. Då skyddas vindrutan från smuts och och fukt tills du kan reparera vindrutan på några av våra verkstäder. Kontakta oss för stenskottsplåster så kan vi skicka kostnadsfritt till dig. Alternativt kan du svänga förbi och hämta ett.

  • Är du osäker på om stenskottet kan lagas eller om hela vindrutan behöver bytas, är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

  • Boka tid hos First Stop för reparation eller byte av vindruta. Kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just dig. När du är på plats hos oss kan vi hjälpa dig med försäkringsfrågor kring reparation och byte av vindruta. Tänk på att komma i god tid så att du inte missar den bokade tiden.

Tips på hur man undviker stenskott

Som vi berättat tidigare kan din körning påverka om du får stenskott eller inte, men oftast handlar det om ren otur.

Så här kan du undvika stenskott:

  • Håll avstånd! Speciellt viktigt vid påfarter.

  • Var försiktig på våren när det ligger grus på asfalten.

  • Sänk farten på grusiga vägar vid möte med andra bilar.

  • Var uppmärksam på vägskyltar som varnar för stenskott.

 

Boka tid på din närmaste First Stop verkstad här:

Besök din närmaste First Stop Shop för professionell rådgivning klicka på länken nedan:

Hitta din butik