Så semestrar du med elbil genom Europa

Att få ge sig ut längs Europas vägar under sommarsemestern är frihet. Med en elbil blir resan miljövänligare – men kan kräva en del planering för att bli riktigt lyckad. Om du lämnar Sveriges gränser för kontinenten med din elbil kan det därför vara bra att tänka på följande saker innan avfärd.

 

Planera din körning

I Europa finns förvisso över 400 000 publika laddstationer, men på sina håll kan det vara glesare än på andra ställen. Kontrollera resvägen i förväg så att du vet när och var du kan ladda bilen.

Förberedd laddkort

På många håll i Europa behövs specifika laddkort för att kunna ladda din elbil hos en operatör. När du planerar din resa, kontrollera vilka operatörer som har laddstationer i länderna du kommer att besöka. På så sätt kan du också förbereda och införskaffa de laddkort som kommer att vara nödvändiga under resan.

Kontrollera om hotellet har laddning

Ett bra tips för att effektivisera laddningen är att passa på när du själv måste återhämta dig och ladda dina egna batterier. Genom att i förväg välja hotell som erbjuder laddboxar kan du slå två flugor i en smäll och minska antalet laddpauser längs resan.

Se över vilka appar som finns

Det finns både appar som är specifika för varje operatör och appar som hjälper dig att hitta laddstationer längs din resa. Se över utbudet och ladda ned de appar du behöver.

Packa lätt

Tänk på att all packning och resenärer gör att bilen väger mer än vad du kanske är van vid och minskar räckvidden. Genom att packa smart och lätt kan du i stället få ut så många mil som möjligt ur varje laddning.

Ha marginal

Även om laddningen kostar mindre än att tanka diesel och bensin kan laddtider och tillgång till laddstationer göra att det krävs fler övernattningar för att ta sig fram till resmålet.

Ladda när bilen är varm

Även om solen steker under sommaren varierar temperaturen under dygnets alla timmar. Att ladda bilen under morgonens kyliga timmar efter att bilen stått still under natten kommer ta längre tid än om bilen redan är uppvärmd.