Sommardäck eller vinterdäck?

Sommardäck eller vinterdäck Bild 1

First Stop erbjuder vinter- och sommardäck. Glöm aldrig att däcken är din enda kontakt med marken. Det är därför som det är av yttersta vikt att välja rätt däck och ta hänsyn till årstiden.

Varför finns det vinter- och sommardäck?

Den främsta orsaken till att det finns vinter- och sommardäck är temperaturen, eftersom den har en avgörande betydelse för hur bra grepp däcket har på vägen. I takt med att temperaturen sjunker tappar materialet i sommardäcken sin greppförmåga, medan materialet i vinterdäcken däremot får bättre greppförmåga. När du kör på snö och is under vintern visar vinterdäcken verkligen sin kapacitet genom sina enormt förbättrade broms-, grepp- och styregenskaper jämfört med sommardäcken.

Vinterdäckens prestanda på sommarväglag är dock betydligt sämre än sommardäckens, och de kan påverka bilens broms- och styregenskaper avsevärt.

Du måste alltid ha den typ av däck som är anpassat efter årstiden. I vissa länder, till exempel Tyskland, Österrike och de nordiska länderna, finns det lagar som reglerar bruket av sommar- och vinterdäck. Du bör alltid kontrollera vilka lagar och föreskrifter som gäller i de länder där du kör under vintern.

Sommardäck eller vinterdäck Bild 2

När bör jag byta till vinterdäck?

Vid övergången från sommarväglag till vinterväglag är det lätt att komma ihåg att det är dags att byta däck. Du bör dock inte vänta till den första dagen med frost eller snö, eftersom du då kan utsätta dig för risker genom att köra en bil med klart reducerade väg- och bromsförmågor. Ofta brukar det också innebära att du tvingas stå i kö tillsammans med alla andra som också glömt att byta däck i tid!

Är vinterdäck verkligen så mycket säkrare?

Ja, det är de, eftersom deras egenskaper är betydligt bättre på kalla och frusna vägar och eftersom de presterar bättre i regn och minskar risken för vattenplaning. Tack vare sin speciella form och sitt mönsterdjup pressar de undan vatten från vägbanan. De ger också bättre väggrepp än sommardäck.

Det är ett självklart val när det gäller säkerheten: när väl temperaturen sjunkit under nollpunkten sexdubblas olycksrisken.

Vilken funktion har lamellerna på vinterdäcken?

Vinterdäcken har särskilda lameller som garanterar följande:

  • Bättre grepp med fler vassa kanter som griper tag i vägbanan.
  • Bättre väghållning på isiga och våta vägbanor: vattnet leds undan genom skårorna.

Är inte en kombination av vinter- och sommardäck mycket dyrare?

Även om det är något dyrare så är det en god investering vad gäller din säkerhet, och det innebär att du kan köra på underlag du annars inte skulle kunna köra på. Genom att använda både sommar- och vinterdäck under de rekommenderade perioderna så försäkrar du dig om att bilen presterar optimalt.

Var ska jag förvara mina däck?

Däck ska förvaras i ett svalt, torrt och mörkt utrymme på säkert avstånd från elektrisk utrustning och lösningsmedel. Om du inte vill att däcken ska ta upp plats i ditt hemmaförråd kan du boka förvaringsplats för dem på våra däckhotell. På First Stops däckhotell får du, utöver förvaringen, också en översyn av däckens kvalitet och rådgivning när det är dags att investera i nya, så att du köper däck anpassade efter din körstil och var du ska köra. Vi tvättar såklart även dina däck så att de är fräscha och redo inför nästa säsong. När det är dags att byta däck kan våra First Stop-specialister göra det åt dig och samtidigt lägga undan den andra uppsättningen för förvaring.