Vad är bra däck?

Vad är bra däck Bild 1

Du bör aldrig underskatta betydelsen av bra däck. De är den enda kontakten mellan dig och vägen. Varje däcks kontaktyta mot marken motsvarar ungefär ett vykorts storlek. Var därför noga med att hålla däcken i topptrim och be om råd när du har frågor. Vi på First Stop hjälper dig gärna.

Vad fyller däcken för funktion?

Enkelt uttryckt har däcken fyra huvudfunktioner:

  • Bära upp bilen; de fyra däcken och luften de är fyllda med ger stöd åt bilens hela vikt.
  • Absorbera stötar från marken. Luften eller nitrogengasen i däcken fungerar som fjädring. Detta ökar öven komforten avsevärt.
  • Överföra manöver- och bromskrafter. Tack vare däcken kan du manövrera bilen och stanna den.
  • Styrning; genom att vinkla hjulen styr du din bil.

Varför är bra däck så viktigt?

Bra däck utgör för det första en bra garanti för säker och komfortabel färd med bilen. Dåliga däck kan reducera bilens prestanda, öka bromssträckorna och öka risken för sladdar. Slitna däck, eller däck med för lågt lufttryck, ökar dessutom bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Vad kan jag göra för att förhindra skador?

  • Kontrollera regelbundet lufttrycket i däcken. Det idealiska lufttrycket hittar du i bilens användarhandbok. Gör alltid detta när däcken är kalla. Gör det en gång i månaden och besök en First Stop-verkstad om du upptäcker något konstigt med däcken, till exempel att ett har betydligt lägre lufttryck än de övriga. Om däcken har för lågt lufttryck har du inte lika bra kontroll över bilen, bromssträckorna blir längre och däcken slits ned mycket snabbare. Däck med för högt lufttryck är dock lika farliga, de kan orsaka sämre väggrepp, mindre säkra inbromsningar och sämre kontroll över bilen, vilket kan leda till farliga situationer.
  • Kontrollera däckens kondition regelbundet. Om du ser tecken på skador eller sprickor bör du vända dig till en First Stop-verkstad så snart som möjligt.
  • Om däcket får en kraftig stöt, till exempel om du kör över en grop i vägbanan, är det alltid klokt om du vänder dig till närmaste First Stop-verkstad för att få däcket kontrollerat och se om det fått några yttre eller inre skador.
  • Kontrollera däckens mönsterdjup regelbundet. Det minsta tillåtna mönsterdjupet är 1,6 mm för vanliga däck. Vi rekommenderar dock att du byter däck redan när mönsterdjupet går under 3 mm på sommardäck eller 4 mm på vinterdäck.

Vad är bra däck Bild 2

  • Om du hör ovanliga ljud eller om bilen vibrerar bör du snarast kontrollera däckens balansering och hjulens inställning. Även utan problem bör du kontrollera dessa saker efter 10 000 kilometers körning.