Varför RFT-däck?

Varför RFT-däck Bild 1

Punkteringar brukar ofta inträffa på fel plats och vid fel tillfälle. Om du har RFT-däck kan du stanna bilen säkert med bibehållen kontroll, och sedan köra till en plats där du kan byta däck.

Vad är RFT-däck?
RFT-däck är däck med nödkörningsegenskaper som gör att du kan behålla kontrollen över bilen även efter det att en punktering har inträffat. På så sätt kan du fortsätta att köra bilen en kortare sträcka med reducerad hastighet. RFT-däck kan bära bilens vikt tack vare sina avsevärt förstärkta sidoväggar.

Varför RFT-däck Bild 2

Om du har drabbats av en punktering så gör RTF-däckets förstärkta sidovägg så att du kan fortsätta köra under cirka 80 kilometer med en maxhastighet på 80 km/h.

Vilka är de huvudsakliga fördelarna med RFT-däck?

1. Säkerheten

  • Du kan fortfarande kontrollera bilen även efter att du drabbats av en plötslig punktering.
  • Du behöver inte byta däck på en hårt trafikerad väg eller annat opraktiskt ställe.
  • Punkteringar med vanliga däck, särskilt om de inträffar vid höga hastigheter, kan vara mycket farliga eftersom det är lätt att förlora kontrollen över bilen. På RFT-däck är sidoväggen förstärkt, vilket gör att du inte tappar kontrollen över styrningen.

2. Komforten

  • Du behöver inte byta däck omedelbart, utan kan fortsätta att köra försiktigt med bibehållen komfort ytterligare 80 kilometer med en hastighet på cirka 80 km/h.
  • Du har mer tillgängligt lastutrymme eftersom du inte behöver ha något reservdäck i bagageutrymmet.

3. Ekonomi

  • Du behöver inte köra omkring med något reservdäck. Det innebär att du sparar energi, utrymme och vikt.
  • Det innebär också att du sparar in på råmaterial, vilket är gynnsamt för miljön.

Kan alla bilar utrustas med RFT-däck?
Däcktillverkarna rekommenderar starkt att RFT-däck enbart monteras på bilar som redan från början utrustats med RFT-däck (antingen som standard eller som tillval). Fordon som utrustats med RFT-däck (som standard eller som tillval) måste alltid vara utrustade med ett däcktrycksövervakningssystem (TPMS). Så snart trycket faller i något av däcken får du en varning via systemet. Det innebär att du måste köra långsammare, inte över 80 km/h. Du får all nödvändig information av din First Stop-specialist.

Måste RFT-däck kontrolleras?
Ja, du måste kontrollera dem regelbundet för att se om det finns några tecken på punktering, slitage eller skador, precis så som du gör med alla andra däck. Tänk på att kontrollera lufttrycket en gång i månaden eftersom däcktrycksövervakningssystemet inte reagerar på det långsamma läckage som sker helt naturligt över tiden. Däcktrycksövervakningssystemet är ett varningssystem, men det innebär inte att du automatiskt har garanterat rätt däcktryck.