Däckmontering

First Stop hjälper dig med däckmontering

Har det blivit dags att byta till sommardäck eller vinterdäck? Har du tröttnat på att göra arbetet själv är du varmt välkommen till någon av våra verkstäder så hjälper vi dig med däckmonteringen.

Hos oss på First Stop får du professionell hjälp med däckmontering av sommardäck och vinterdäck. Vår professionella monteringsservice omfattar demontering, montering, ventilbyte och däckbalansering för garanterad säkerhet och komfort. Vi kollar så att du har rätt mönsterdjup och lufttryck, att dina däck inte är snedslitna och att eventuella dubbar har rätt längd och framförallt sitter kvar. Vi ser till att bultarna är rätt dragna så att du köra ut på vägarna och kan känna dig trygg efter vår däckmontering.

 

Så här går däckmontering till

När du kommer till oss för däckmontering anmäler du dig i vår kundmottagning. Där är du välkommen att vänta tills monteringen är utförd alternativt komma tillbaka senare under dagen. Det enda du behöver tänka på när det dags för däckbyte är att du tar med dig din fälglåsnyckel till dina fälgar. Av säkerhetsskäl har alla fälgar olika låsbultar och vi har tyvärr inte möjlighet att lossa bultarna om du inte har med din fälglåsnyckel.

  • När vi tagit av hjulen rengörs bilens nav från smuts och rost. Om dina hjul är väldigt smutsiga, kan du välja att få hjulen tvättade i samband med däckmonteringen.

  • När hjulen är demonterade kontrollerar vi skick och slitage på hela hjulet som tas av och det som ska monteras. På insidan av dina fälgar sitter balanseringsvikter som ser till att däcket är rätt balanserat och med tiden kan dessa lossa. Om de lossat blir däcket obalanserat och slits. Är däcken snedslitna eller har för dåligt mönsterdjup, berättar vi detta för dig och rekommenderar nya däck eller däckbalansering. Vi har många olika däck på lager, men det kan också vara så att däcken behöver beställas. Behöver du byta från gamla till nya däck ska de gamla däcken demonteras från fälg och därefter ska nya däck monteras.

  • Dags för däckbalansering. Obalans i däcken påverkar styrningen och sliter i längden ut både fjädringen och gummit i däcken. Om däcken är obalanserade är det också en säkerhetsrisk och därför bör man alltid kontrollera däckens balans när man byter från vinterdäck till sommardäck och tvärt om. Vid däckbalanseringen tar man bort de gamla balanseringsvikterna från hjulet och placerar hjulet i en maskin som noterar statisk och dynamisk obalans. Nya vikter placeras på hjulet och testas återigen i maskinen tills rätt balans uppnåtts.

  • När balanseringen är utförd kan vi montera hjulen på din bil. Däcken placeras i rätt rotationsriktning och på rätt position på bilen. Däck med störst mönsterdjup placeras bak och hjulbultar dras med rätt moment. Efter cirka 10 mil behöver bultarna efterkrav och har du inte möjlighet att göra det själv är du välkommen tillbaka till oss. Efterdragning ingår alltid i däckmonteringen.

  • Slutligen ska lufttrycket kontrolleras och därefter kan du köra iväg på trygga däck.Så vet du att däcket behöver balanseras

Det enklaste sättet att ta reda på om ditt däck är rätt balanserat är att titta på däcket. Om du tycker att det ser slitet ut i ytterkanterna eller är slitet på ett onormalt sätt, är det förmodligen obalans i däcket. Du kan också känna skakningar när du kör, att bilen drar åt sidan eller att däcket studsar. Kontakta oss för hjälp med däckbalansering.

Vi fixar däckmonteringen

När du kommer till oss för däckmontering kan du koppla av och ta en kopp kaffe i vår kundmottagning under tiden du väntar. När det blir dags för nästa byte skickar vi dig en påminnelse. Vill du förvara dina däck på våra däckhotell blir du kallad för däckmontering.

Här kan du boka tid för däckmontering.

Besök din närmaste First Stop Shop för professionell rådgivning klicka på länken nedan:

Hitta din butik
Tillbaka till toppen